Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méregtelenítési eljárások

A méregtelenítésnek számtalan,szinte már áttekinthetelen mennyiségű módszere létezik.  A fejezet az általam fontosnak tartott módszerek tanulmányozására korlátozódik.

Bőrön keresztül történő méregtelenítés

a szauna

a száraz ledörzsölés

a nap és légfürdőzés

pakolások ,borogatások

fürdők ,izzasztókúrák  

sport  

masszázsok.

Az emésztőtraktuson keresztül történő méregtelenítőeljárások 

böjtkúrák

tehermentesítő napok

az ájurvédikus hánytató ,hashajtó ,béltisztító módszerek

A máj méregtelenítés különféle módszerei

epehajtás

hasi pakolás

hasi kezelések pl masszázs

kolon –hidroterápia ,beöntések  

A vesén keresztül történő méregtelenítés

bő folyadékbevitel  

gyógyteák, fitoterápiás módszerek

A tüdőn keresztül történő méregtelenítés 

légzőgyakorlatok  

légzésterápia

sport  

A lelki méregtelenítés

meditáció  

relaxáció ,ima, gyónás ,vezeklés ,passiók.

A BÖJTKÚRÁK 

A böjtkúrák célja az anyagcsere és az emésztőrendszer tehermentesítése, a szervezetben felhalmozódott salakanyagok és mérgek kiválasztásának felgyorsítása ,bőséges tápanyagokban  gazdag folyadékbevitellel. A böjtkúra elemei: béltisztítás,/ beöntés,hashajtás ,kolon-hidroterápia/, a testedzés: minden izomcsoport megdolgoztatása ,hogy megvédjük az izmokat a böjtkúra alatti lebontástól. A Kneip-módszer kiegészítésként száraz test-dörzsölést, váltózuhanyt, harmatos fű, vagy hótaposást alkalmaz.

A böjtkúrák hatása 

.Áthangolja az idegrendszer  működését,  olymódon, hogy a vágusztónus fokozódik ,nő a paraszimpatikus hatás,ennek következtében nyugodtabbak leszünk, a pszichovegetatív rendszer összehangoltabb lesz, Kiegyensulyozottabbá   válik az alvás, mérséklődnek az emésztőszervi és a szívpanaszok .A szervezet hőháztartása és a verejtéktermelés optimalizá- lódik. A kúra végére javul az immunrendszer aktivitása ,a szervezetből kiürülnek a gyulladást kiváltó metabolitok. Az anyagcsere folyamatok normalizálódnak, javul a keringés .A vízhajtás következtében a szövetek Na- és víztartalma csökken,az ödémák kiürülnek .Eltávolításra kerülnek a szervezetből a fölösleges zsírok, szénhidrátok és fehérjék ,a hibás metabolitok, a káros anyagok, az allergének ,és csökkenhet a vérnyomás .A sav-bázis egyensúly optimalizálódik .A húgysavszin és a ketontestek a vérben  átmenetileg a böjt alatt megemelkednek ezért a köszvényeseknél csak Murilit ,vagy más hasonló hatású a  sav-bázis egyensúly korrekcióra alkalmas készítmény védelme alatt szabad csak böjtölni .Javulnak az  emésztési folyamatok ,az emésztőcsatorna nyálkahártyái letisztulnak, regenerálódnak. A gyulladás  enyhül, vagy meg is szünhet. Javul az emésztőnedv termelés és a béltraktus motilitása .A szakszerűen végzett böjt hatásásra a bőr megtisztul ,az ekcéma , az aknék , a pszoriázis- átmeneti viszszaesés után- javulhat .A belsőelválasztású mirigyek működése optimalizálódhat. A hormontermelés kiegyensúlyozottabb lesz, a menstruációs zavarok csökkenhetnek és a sterilitás néha megszünhet. A böjtkúra megkezdése előtt szükséges egy általános laborvizsgálaton ,kardiológiai ellenőrzésen és egy természetgyógyászati diagnosztikai ellenőrzésen átesni.

A  böjtkúra indikációi: anyagcsereforgalmi zavarok ,például kövérség, hipertónia ,hiperurikémia, hiperlipidémia ,cukorbetegség . Emésztési panaszok ,vastagbélgyulladás ,krónikus hasmenés ,gasztrítisz ,fekélyek ,krónikus ,májgyuladások,epebaj .

Magas vérnyomás , arteriosclerozis , visszértágulat keringési panaszok ,hiperviszkozitás .Idegrendszeri panaszok pl.szélhűdés megelőzése és rehabilitációja, migrén ,alvászavarok, kimerültség, vegetatív disztónia ,egyes  depressziók .

Tüdőbetegségek pl.krónikus hörghurut, krónikus gége-, arcüreg-, orrmelléküreg-, homloküreg gyulladás .asztma.

Vesegyulladás különféle formái, prosztatgyulladás ,impotencia, fertilitási zavarok .

Bőrbetegségek pl. ekcéma ,akné,furunkulus ,pszoriázis . allergiák . 

A szemészeti betegségek közül a krónikus kötőhártya- gyulladás és a zöldhályog esetén indkolt a böjt.

A fülpanaszok közül  fülgyulladások és fülzúgás  esetén indokolt lehet böjtölni. 

 Mikor ellenjavallt a böjtölés:ha a beteg nem teljes meggyőződéssel teszi,TBC,rák,pajzsmirígytúltengés,terhesség,szoptatás, veseelégtelenség, súlyos pszichés zavarok ,fizikai leromlás esetén. Általános szabály, hogy inkább 1-2 napos böjtöt tartsunk, mint hosszabb időtartamút .Fontos ,hogy a nagyobb lélegzetű kúrák orvosi ellenőrzés mellett történjenek.

Számos böjtprogram van forgalomban. Általános szabály, hogy a kúra tehermentesítő napokkal kezdődjön pl.-zöldség ,gyümölcs nap,rizs- ,anaász nap ,krumpli diéta. Ezt követheti a böjti periódus. Ennek fajtái :léböjt, teaböjt, tejsavóböjt, nyákböjt, gyümölcsböjt stb . A böjtök általános jellemzője a béltisztítás és a bőséges folyadékbevitel,ásványianyag-,nyomelem-, vitaminpótlás, bőséges mozgás ,visszavonult életmód, meditáció, szellemi méregtelenítés,Kneipp-kúra. 

A böjt utáni felépítő étrend a böjt egyharmad ideéig tart. Erre az  időszakra reformétrend javasolt.

Az ajurvédikus (hindu) méregtelenítés 

Az ajurvédikus orvoslásban a beteget a testalkat tipusnak megfelelően gyógyítják .A legradikálisabb méregtelenítést ez a gyógyítási rendszer alkalmaz.

A hindu ájurvédikus gyógyításban fontos alapszabály ,hogy addig gyógyszert ,vagy gyógyhatású készítményt nem szabad a szervezetbe vinni ,amíg azt nem méregtelenítik .

A hindu gyógyítás a pancsakarma (öt módszer-eljárás ) elemei :a terápiás hánytatás, az izzasztás ,a  hashajtás, az inhalálás ,a beöntés

.Kiegészítésként csillapítást és gyógyfüves kezelés / tsirodhara/ .

A terapikus hányás  /vaman/.A legkeményebb gyógyítási  eljárás,  amikor a kezelés előtt három napon át egy csésze olajat itatnak a beteggel majd  édesgyökér és méz keverék itatását követően hányatják. A módszert izzasztással egészítik ki. A kezelést fázás ,hörghurut ,asztma, bőrbetegségek ,cukorbetegség ,emésztési zavarok ,ödéma ,epilepszia gyógyítására alkalmazzák. 

Az izzasztás /szvedana/.Egy, a beteg méretének megfelelő ládában /hordozható szaunában/a bőrön keresztül felszívódó hatóanyagokkal párolják  a páciens testét és izzasztással méregtelenítik a szervezetét .A kezelést mindig egy olajos masszázs előzi meg. A módszerrel megnyitják az elzáródott csatornákat.

A hashajtás /virecsana/.Speciális ,a beteg egyéniségének és egészségi állapotának megfelelő, gyógyfű keverékkel történik. Ajánlott bőrbajok ,krónikus láz ,alhasi daganatok ,bélférgek,sárgaság esetén. Megtisztítja a beleket, a veséket ,a májat ,a gyomrot .

Orron keresztüli inhalálás /nasja/.Gyógyolajjal ,gyógyfű keve-rékkel, gyógyító porokkal tisztítják az orr- és az arcüregeket .Megfázásos és üreggyulladással járó betegségek esetén használt módszer.

Beöntésterápia /basti/ A leghatásosabb gyógymód, miután a betegségek zöme a vastagbélben található(." A halál a belekben  lakozik" Hippokrátesz. ) .Beöntésre gyógynövényfőzeteket alkalmaznak.

A pancsakarma felsorolt kezeléseit kiegészítik csillapítással amikor  a mérgeket semlegesítik ,fűszerekkel /gyömbér,vagy bors/ és  böjttel élénkítik az emésztést / hamana/.
 A sirodhara kezeléssel az idegrendszert lazítják, nyugtatják. Ennek során a beteg homlokára gyógyfüvekkel dúsított szezámolajat csöpögtetnek a harmadik szem tájékára. A beteg behunyt szemmel koncentrál a keletkező érzéseire és meditál . A felsorolt  módszereket a beteg alkatának és a betegség fajtájának megfelelően választják meg.  
 Hogyan történjen a méregtelenítés 

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy a méregtelenítés minden esetben szakértői irányítás mellett történjen ."Saját vállalkozásban" legfeljebb egy-két napos böjtkúra végezhető.

Méregtelenítő kúrára csak az vállalkozzon aki testileg és lelkileg felkészült a folyamat teljes végrehajtására.

A kúra megkezdését mindég előzze meg  egy mindenre kiterjedő  belgyógyászati ,kardiológiai és természetgyógyászati vizsgálat , illetve állapotfelmérés. Ennek ismeretében kell összeállítani a méregtelenítési programot, figyelembe véve a szarvezet általános állapotát ,kijelölve a detoxikáció hangsúlyos területeit.

A természetgyógyászatban fontos szabályokat itt is be kell tartani:

a hollisztikus szemléletet a szelíd gyómódok alkalmazását, a pszichoszomatikus összefüggéseket és ami nagyon fontos mindég csak természetes anyagokat alkalmazzanak.

A méregtelenítés ,az esetek többségében ,komplex módon történjen, minden fontosabb szervre és szervrendszerre terjedjen ki,  vagyis az emésztőtraktus tisztítására ,az izületek salaktalanítására ,a vér-és nyirokrendszer méregtelenítésére, a máj és a vesék kitisztítására, a bőr és a kültakaró detoxikációjára ,  mindég egyénre szabott sorrendben és módszerekkel. Előfordulhat, speciális esetben ,hogy a protokoll meghatározott célszervre irányulóan kerül kialakításra. 

Lényeges hogy a méregtelenítési folyamat ne haladja meg a paciens szervezetének teherbíró képességét, a mindenkori testi, lelki terhelhetőségét, miután a hirtelen kiszabaduló méreganyag tömeggel a szervezet kiválasztó szervei nem képesek megbirkózni és ez esetleg maradandó  elváltozást okozhat életfontosságú szervekben és életfolyamatokban.

Erősen leromlott, alultáplált ,vagy súlyos betegségen átesett szervezetet először rehabilitálni szükséges és csak ezt követően kerülhet sor egy "szelídebb", kímélő, méregtelenítésre. 

Kerüljük a sarlatánokat és a felkészületlen üzleti megfontolások  alapján működő amatöröket ,bármennyire próbálnak tudományos szinbe öltöztetve kábítani bennünket a szolgálataik igénybevételére .Sajnos ,sok a hiszékeny ember aki a karcsúsága ,egy -két kg súlyfeleslegtől való megszabadulás ,vagy a ráncai  eltüntetése reményében mindenféle csodagépet, csodaszert hajlandó igénybe venni és megfizetni a beigért megszépülés reményében. Ezen a területen is hiányzik a megfelelő társadalmi ,szakmai kontroll .Időnként lehet hallani egy-két olyan esetről amikor a Gazdasági Versenyhivatal megalapozatlan reklámok és haszonszerzés miatt ró ki jelentős büntetést valamilyen  utánozhatatlanul hatékony szerkentyű forgalmazójára.

A modern élet és a divat szülte önsanyargatásnak azt a formáját ami kóros, már az életbenmaradás határát suroló soványságot .az anorexiát hozta létre el kell itélni. Sajnálni való ,hogy a divatipar ilyen excentrikus stílust hozott létre. 

A spagirikus komplex szerekkel való méregtelenítés 

A méregtelenítéshez az előzőekben vázolt szempontok betartásával kezdenek hozzá. A méregtelenítési programot minden esetben megbeszélik a paciensekkel .Ismertetik a beavatkozás célját és várható hatását ,eredményét. Ezt követően az anamnézist készítik el. Részletes kikérdezés és vizuáldiagnosztikai felmérést követően elvégzik a műszeres állapotfelmérést .Ennek alapján a biorezonanciás készülékkel bemérik, hogy az alkalmazni kivánt készítményekre hogyan reagál a szervezet, melyik alkalmas arra,hogy a szervezetben mért energetikai eltéréseket kiküszöbölje. A készítmény-család kiválasztása után meghatározzák a paciens alkattipusának ,korának, általános állapotának és egészségi státusának megfelelő adagolást .Ezt minden esetben írásban is rögzítik .Rendszerint rotációs méregtelenítést alkalmaznak, három naponkénti váltással ,négy ismétlésben ,összesen 45-48 napon keresztül .Fontos, hogy a napi vízfelvételt 1,5 literrel növeljék ,a kúra teljes ideje alatt .
Az egyik programban például, ami általános   méregtelenítésre és egyben gyógykezelésre  is irányul, a következő komponensek szerepelnek :az első három napon a mellékvesefunkciót helyreállító készítményt alkalmaznak .Ennek a jelentőségét a stresszben megfáradt szerv rehabilitációja ,működésének a harmonizálása  az élettani funkcióinak a helyreállítása adja. A követkető három napban a szervezet belső nyálkahártyáit tisztító készítmény ajánlható.A mely komplex készítmény : gyulladáscsökkentő ,gombaölő, detoxikáló, a máj, a bőr infekciót gátló ,az anyagcserét serkentő, az enterális gyulladást mérséklő és megszüntető, a reumát ,a kimerültséget szanáló ,tumorellenes ,vértisztító kompnenseket is tartalmaz .A harmadik három napos ciklusban szövettisztító ,sav-bázis egyensúly helyreállító,lugosító ,emésztést javító, reumatikus problémát rendező,húgysavcsökkentő, köszvényt és ödémát gyógyító komponenseket is tartalmazó készítmény javasolható  a megtisztulni vágyóknak . 

Természetesen mindezt saját elhatározásából és felelősségére ,önkéntes alapon végzi! A negyedik ciklusra javasolt komplex készítmény fő hatása a méregtelenítés . Ezenkivül antivirális ,antibakteriális hatású ,nyirokrendszer tisztító, kötőszövet műkődését stimuláló  ,prekarcinómás állapotra kedvezően ható,a vese - és a húgyszervet,reumát ,köszvényt kedvezően befolyásoló komponenseket is tartalmazó hatóanyagú szer .Egy másik program a bőr, egy további a máj méregtelenítésére szolgál .A hazai forgalomban engedélyezett  készítmény csoport méregtelenítési programja 45 napig tart és állandó koponensként nyirokrendszert tisztító komplexumot ajánl. Az első három napban a májra, a második három napban a vesére ,a harmadik ciklusban a bőrre ható anyagok felhasználásával. 

TERMÉSZTETESEN CSAK GYÓGYSZERTÁRI FORGALOMBAN BESZEREZHETŐ,ENGEDÉLYEZETT KÉSZÍTMÉNYEK ALKALMAZÁSÁT AJÁNLOM MINDEN SZAKEMBERNEK!!!

A GYÓGYSZEREK , A HOMEOPÁTIÁS KÉSZÍTMÉNYEK "PANCSOLÁSA" ÉLETVESZÉLYES ÉS TILOS!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pécs

(Bartha Alfonz , 2012.08.20 10:09)

Nem könnyű egy ilyen kúrát végig csinálni.